Turystyka kulinarna – nowy trend czy ciekawy sposób na podróżowanie?

Chyba wszyscy uwielbiają podróżować. Zwiedzanie nowych miejsc, zawieranie nowych znajomości, poznawanie nowych kultur i obyczajów no i do tego możliwość zamieszczania działających na wyobraźnię zdjęć na Instagramie czy w innych mediach społecznościowych powodują, że każdy z chęcią pakuje walizkę i wyrusza w nieznane. Od jakiegoś czasu bardzo popularna stała się tak zwana turystyka kulinarna, czyli podróżowanie w poszukiwaniu nowych smaków, zapachów, potraw. Każdy kraj, każdy region świata ma do zaoferowania specyficzne dania, specjały lokalnej kuchni, które nie tylko działają na kubki smakowe, ale przekazują ważne informacje na temat lokalnej kultury, obyczajów i historii. Dlaczego warto poznawać świat „od kuchni”?
Spis treści
1. Odkrywanie nowych potraw – to zawsze atrakcyjna część podróży
Jest tak wiele potraw, o których zapewne nawet nie usłyszelibyście gdybyście nie zdecydowali się ruszyć z kanapy w poszukiwaniu emocjonujących wyzwań. Podróżowanie w nowe miejsca otwiera oczy i kubki smakowe na zupełnie nową gamę smaków i zapachów.
Odkrywanie jedzenia podczas podróży to naprawdę niezła frajda a po powrocie ciekawy temat do rozmów ze znajomymi.
2. Odkrywanie nowego smaku potraw i składników, które są wam dobrze znane
Odkrywanie zupełnie nowych potraw w obcym kraju jest niesamowite, ale zobaczycie, jakie będzie Wasze zaskoczenie, kiedy spróbujecie na przykład mozzarelli we Włoszech. Ma zupełnie inny smak niż ten, do którego jesteście przyzwyczajeni kupując ser w Polsce. Smak, konsystencja i zapach lokalnych produktów mogą być tak różne, że może się wydawać, że próbujecie czegoś po raz pierwszy.
3. Jedzenie zdradza tajemnice lokalnych kultur
Fajnie jest wyjeżdżać do innego kraju i zobaczyć, ile można powiedzieć o kulturze danego miejsca tylko na podstawie serwowanego jedzenia. Weźmy na przykład wspomniane Włochy. Motto kraju brzmi „la dolce vita”, co oznacza „słodkie życie”. Kraj i jego ludzie naprawdę to ucieleśniają.
Ich podstawowy posiłek to przede wszystkim proste, dobrej jakości składniki. No i wino. Jeśli zdecydujecie się na najbliższe wakacje zarezerwować noclegi we Włoszech to nie będziecie żałować swojej decyzji. Jeśli natomiast Wasz wybór padnie na Francję to poznacie nieco inne podejście do życia i kuchni. Francja kojarzy się z drogimi serami i dekadenckimi deserami. Francuzi wolą wydać więcej pieniędzy za coś, co jest najwyższej jakości. Wolą zjeść mniej, ale to wykwintnie. Francuska estetyka to elegancja i klasa na każdym kroku.
4. Jedzenie zbliża ludzi
Nie ma nic lepszego niż doświadczanie czegoś nowego z ludźmi, którzy podzielają Twoje pasje. Nie ma nic lepszego niż wspólne podróżowanie i poznawanie smaków kraju, w którym jesteśmy. Dania, przepisy, lokalne napoje to zawsze świetny temat do rozmów nawet z nieznajomymi, bo jedzenie pomaga także zawierać nowe znajomości. Świetnie wyglądający deser na talerzu osoby z sąsiedniego stolika to zawsze dobry pretekst do rozpoczęcia miłej pogawędki.
5. Twoja własna kuchnia pełna nowych smaków a głowa pełna nowych przepisów
Wyjazd do nowego kraju, wypróbowanie nowych potraw i poznanie nowych smaków z pewnością zainspirują Cię do eksperymentów we własnej kuchni. I o to właśnie chodzi w podróżowaniu – ma być inspiracją do zmian i eksperymentów. Dobrze, że po powrocie z wyprawy Twoja kuchnia będzie miejscem, w którym będziesz mógł odtworzyć wspomnienia z wyjazdu i zaplanować kolejną podróż.
Podobne wpisy
