Czym kierować się przy planowaniu układu restauracji?
Jeżeli dopiero otwierasz swoją restaurację lub planujesz remont działającego już obiektu, to wiesz że rozkład wewnątrz jest bardzo ważny. Niekorzystne rozplanowanie wystroju może przekładać się na mniejszą ilość klientów, ich złe samopoczucie oraz gorszą organizację pracy obsługi. Na co warto zwrócić uwagę planując układ restauracji?
Wejście dla gości i personelu
Strefa wejścia dla gości jest szczególnie ważna, ponieważ to na jej podstawie odwiedzający zdecydują, czy zostaną w lokalu. Wejście powinno być odpowiednio oznakowane szczególnie, jeżeli nie jest dostępne bezpośrednio z ulicy. Aby zachęcić do odwiedzania można wykorzystać muzykę, aranżację świetlną lub kwiatową. Pamiętaj też, że restauracja powinna mieć osobne wejście dla dostawcy. Dzięki niemu hurtownia gastronomiczna podstawi świeże produkty prosto pod drzwi kuchni czy spiżarni.
Jadalnia oraz miejsce oczekiwań
Jadalnia jest miejscem, w którym klienci spędzają najwięcej czasu i o którym najwięcej myślą właściciele lokalu. Powinna być przede wszystkim wygodna i współgrać wystrojem z daniami serwowanymi w restauracji. Pamiętaj aby wyznaczyć przy niej strefę oczekiwania na stolik. W większych restauracjach może to być osobne pomieszczenie, w mniejszych natomiast specjalnie wydzielona przestrzeń. Strefa oczekiwania powinna być wyposażona w miejsce do siedzenia oraz łatwo dostępne menu, aby goście mogli już zastanowić się nad zamówieniem.
Kuchnia – serce restauracji
Kuchnia stanowi najważniejsze miejsce w restauracji. To w niej znajduje się sprzęt gastronomiczny pozwalający przygotowywać i serwować potrawy. Musi być ona przede wszystkim funkcjonalna, zaprojektowana zgodnie ze ścieżką produktów i w taki sposób, aby pracownicy nie wpadali na siebie, przygotowując różne dania. Jeżeli kuchnia jest niewielka, urządzenia gastronomiczne powinny być dobrane precyzyjnie do rodzaju serwowanych dań. Zazwyczaj kuchnia jest miejscem niedostępnym dla klientów, jeżeli jednak w twojej restauracji goście mogą obserwować przyrządzanie posiłków, musisz szczególnie zadbać o wentylację zarówno kuchni jak i jadalni. Projekt kuchni można zlecić firmie oferującej profesjonalny sprzęt, jednak nie każda hurtownia gastronomiczna oferuje tego typu usługi.
Standard toalety
Toaleta w restauracji to konieczność. Najlepiej, jeśli można wydzielić takie pomieszczenie osobno dla personelu i osobno dla gości. Miejsce dla klientów musi odpowiadać wystrojowi jadalni oraz być utrzymane w całkowitej czystości.