Co to jest RODO?

rodo

Już od jakiegoś czasu wszędzie głośno o RODO. Wiele osób się go boi, mimo że wiadomo o nim coraz więcej. Czym właściwie jest to RODO i czy faktycznie należy się go aż tak obawiać?

RODO co to jest?

RODO to skrót od nazwy rozporządzenia dotyczącego ochrony naszych danych osobowych. Jego pełna nazwa brzmi Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (można się też spotkać z nazwą GDPR od angielskiej nazwy General Data Protection Regulation). Rozporządzenie to weszło w życie z dniem 25 maja 2018 r.

Przepisy te zastąpiły obowiązującą do tej pory w Polsce ustawę o ochronie danych osobowych. Nowe przepisy dotyczą wszystkich podmiotów, które administrują danami osobowymi. Wprowadzenie tego rozporządzenia ma na celu przede wszystkim zwiększenie bezpieczeństwa danych osobowych osób prywatnych, co jak pokazują ostatnie wydarzenia związane z wyciekami tych danych, jest niezwykle istotne.

Co należy wiedzieć o RODO?

Jakiś czas przed wejściem w życie przepisów, do przeciętnego użytkownika internetu zaczęły spływać maile mające na celu na nowo zebranie zgody na przetwarzanie jego danych. Co ciekawe, jeżeli zgody były wcześniej zebrane w prawidłowy sposób i nie były naruszane, to nie trzeba było zbierać ich ponownie.

Dlatego też część podmiotów wysyłających newslettery jedynie informowało o zakresie, w jakim przetwarzane są dane osobowe i potwierdzały, że użytkownik może w każdej chwili zrezygnować z mailingu lub określonej zgody, np. na przekazywanie swoich danych podmiotom współpracującym z administratorem danych.

Kolejną ważną kwestią, jaką wprowadziło RODO jest to, że wszelkie formułki, które można znaleźć przy tak zwanych check boxach informujące o zakresie przetwarzania danych, a także wszelkie inne informacje dotyczące danych użytkownika muszą być napisane prostym i przystępnym dla każdego językiem.

Dużo obaw wzbudzają także kary, jakie przewiduje rozporządzenie. Ich maksymalna wysokość szacowana jest na 20 000 000 Euro. Jednak trzeba pamiętać, że tak wysokie kary są stosowane jedynie w ostateczności i to w stosunku do wielkich korporacji.


Co to jest RODO?
5 (100%) 1 vote

pozycjonowanie stron w projekt marketing

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontakt przez Facebook Messenger