Podstawowe wyposażenie, które musisz mieć otwierając lokal gastronomiczny

Podstawowe wyposażenie, które musisz mieć otwierając lokal gastronomiczny

Zaplecze kuchenne to serce Twojej restauracji, baru szybkiej obsługi czy foodtruck’a. Musisz zrobić wszystko, aby już od pierwszych chwil po otwarciu przyrządzać dla swoich gości pyszne, świeże, idealnie wypieczone dania. Nie zrobisz tego bez sprzętów gastronomicznych. Jakich? Przedstawiamy listę najważniejszych urządzeń i akcesoriów.

Dostępny budżet, metraż zaplecza gastronomicznego oraz profil działalności są decydujące w przypadku zakupu wyposażenia do kuchni. Jednak są takie sprzęty, bez których nie zaczniesz działalności. Już na początkowym etapie musisz zainwestować w:

1. Chłodziarko-zamrażarki

Przedłużenie ważności niektórych produktów i ochronienie ich przed zepsuciem jest możliwe tylko wtedy, gdy przechowujesz je w niższej temperaturze. Chłodziarko-zamrażarki są idealne dla ryb, mięsa, warzyw i owoców, a także dla półproduktów i gotowych już dań. Możesz wybrać modele otwierane jak lodówki lub z podnoszoną klapą, a także przeszklone witryny, gdy Twoim celem jest np. wyeksponowanie deserów w cukierni.

2. Kuchnie i piekarniki do obróbki termicznej

Obróbka termiczna, czyli smażenie, pieczenie, gotowanie na parze, podgrzewanie, grillowanie… jeżeli takie dania są w Twojej karcie, to znaczy, że musisz mieć sprzęt do ich przygotowania. Zazwyczaj wystarczająca (na początku działalności) jest kuchenka gazowa lub elektryczna z płytą oraz/lub kuchenka mikrofalowa. Do barów szybkiej obsługi przydatne są też naleśnikarki i inne małe AGD do przyrządzania konkretnych dań.

3. Meble stalowe

Stanowiska robocze, podobnie jak półki, regały, szuflady, szafy przelotowe, wiszące i porządkowe oraz inne niezbędne meble kuchenne powinny być wykonane ze stali. Na początku wystarczy Ci jeden blat, a z czasem możesz rozbudować go o kolejne szafki i moduły. Dużo zależy od układu pomieszczenia i liczby zatrudnionych kucharzy.

4. Garnki i naczynia do serwowania

4. Garnki i naczynia do serwowania

Garnki, patelnie, woki, szatkownice, obieraczki do ziemniaków – lista podręcznych akcesoriów kuchennych jest długa, ale wiele z nich jest niezbędnych by w ogóle myśleć o otworzeniu lokalu. Warto w nie zainwestować bo usprawnią pracę i pozwolą na szybsze przyrządzanie dań.

5. Pochłaniacze zapachu

Czystość w kuchni jest bardzo ważna, a w trosce o świeży i przyjemny mikroklimat bez brzydkich zapachów warto zainstalować okap kuchenny. Wśród dostępnych modeli są przyścienne, do zabudowy oraz wyspowe.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego zależy od tego, jakie dania i w jaki sposób będą w nim serwowane. Rodzaj, liczbę i wielkość sprzętów dopasuj też do metrażu zaplecza.

pozycjonowanie stron w projekt marketing

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontakt przez Facebook Messenger