Jak dbać o higienę w restauracji?
Zachowanie podstaw higieny jest konieczne, aby dany punkt gastronomiczny mógł w ogóle funkcjonować. Wyśrubowane normy czystości dotyczące personelu, naczyń czy kuchni jako pomieszczenia skłaniają i zmuszają nas do poszukiwania jak najefektywniejszych rozwiązań i kontrolowania naszej obsługi. Wszystko po to, aby klienci byli zdrowi i bezpieczni, a Sanepid nie dał nam mandatu. Co możemy zrobić, aby higiena w naszej restauracji była na jak najwyższym poziomie, a klienci nie kończyli z problemami układu pokarmowego?
Zdrowy personel to podstawa
W dzisiejszych czasach są konkretne normy dotyczące jak obsługa w gastronomii powinna zachowywać higienę. Istnieją oczywiście zasady ogólne, w tym najważniejsza i jednocześnie podstawowa, odnosząca się do wszystkich zawodów – pracownik przystępujący do pracy powinien być zdrowy! Ten pracujący w gastronomii szczególnie powinien zadbać o zdrową skórę, układ pokarmowy i oddechowy.
Niedopuszczalne są wszelkie rany czy ropnie na rękach! Pracownicy zobowiązani są do przestrzegania konkretnych instrukcji dotyczących stroju, uczesania, posiadania biżuterii czy pomalowanych paznokci w pracy. A także najważniejszej: jak dokładnie i kiedy myć ręce. Dobrze wykwalifikowany, świadomy i odpowiedzialny personel to zdrowie i bezpieczeństwo naszych klientów, a tym samym mniej naszego stresu.
Higienicznie czyste naczynia, sztućce i szkło
Tu z pomocą przychodzą firmy produkujące profesjonalne zmywarki gastronomiczne, jak na przykład MEIKO. Sprawny i nowoczesny sprzęt jest w stanie zminimalizować ilość osób potrzebnych do obsługi “zmywaka” oraz zaoszczędzić mnóstwo czasu, hektolitry wody i tym samym ogromne ilości pieniędzy.
Profesjonalne zmywarki gastronomiczne umyją wszystko – od nieporęcznych pudełek, desek do krojenia po najdrobniejsze i delikatne elementy zastawy. MEIKO dba o czystość i higienę wszystkich przedmiotów – dzięki innowacyjnej technologii dla czyszczenia przemysłowego. W końcu każdy restaurator marzy o lśniących kieliszkach i szkle, a także o nieskazitelnie sterylnych talerzach. Wolność od wszelkich zanieczyszczeń, w tym także tych najmniejszych: bakterii, zapewniają zmywarki gastronomiczne z wyparzarką.
Schludna kuchnia, łazienka, sala dla gości
Aby zachować higienę w restauracji, musimy uwzględnić też szeroką skalę czystości. Już po przekroczeniu progu restauracji widać czy wnętrze lokalu jest schludne i na bieżąco sprzątane. Klejąca podłoga, pochlapane jedzeniem stoły i fotele czy pajęczyny na suficie nie zachęcą gości do skorzystania z naszych usług. Poza standardowym zmywaniem podłóg, sprzątaniem kurzu, niezbędna jest dokładna higiena i dezynfekcja powierzchni płaskich oraz całych pomieszczeń.
Używa się do tego specjalnych preparatów odkażających używanych w konkretnej kolejności i o określonej długości czasu. Pracowników należy uczulić iż niektóre produkty – takie jak mleko czy jajko- niesprzątnięte zaczynają śmierdzieć już po kilku godzinach. Natomiast po kilku dniach mogą być niebezpieczne przyczyną zatruć. Dlatego niezbędne jest niezwłoczne sprzątanie zabrudzeń oraz codziennie swojego stanowiska pracy a także generalne porządki w całej restauracji co jakiś czas.
Jak widać, zachowanie higieny w restauracji nie jest łatwe, ale jest niezbędne dla zdrowia i bezpieczeństwa klientów.
Warto zainwestować więcej pieniędzy w solidną zmywarkę, szczególnie jeżeli ma być używana każdego dnia non stop. Podczas naprawy zmywarek https://fixagd.pl/naprawa-sprzetu-agd/serwis-zmywarek/ niestety coraz częściej zdarza się, że wymiana części jest zbyt kosztowna i trzeba poważnie zastanowić się nad zakupem nowego sprzętu.
Przed ostateczną decyzją warto skonsultować to z fachowcem od serwisu sprzętu AGD.